Afgelopen 1,5 week was ik op reis in Zuid-Afrika. Ik ging op reis in het kader van de opleiding Ubuntu & Leiderschap, die ik vanaf januari ga volgen. Ik hoor je denken: wat mag dat dan wel betekenen? In het kort: ik ben omdat wij zijn.

Iets uitgebreider is het doel van Ubuntu & Leiderschap allereerst om fundamentele en onlosmakelijke verbanden tussen persoon, organisatie, samenleving en aarde gezamenlijk te zien en ervaren. Een integrale kijk op samenleven en samenwerken. Vanuit het geloof in de kracht van diversiteit draagt verscheidenheid bij aan de verrijking van Ubuntu & Leiderschap. Zo zoeken we gezamenlijk naar nieuwe wegen, waarin medemenselijkheid, dialoog, tussenruimte, compassie en duurzaamheid sleutelbegrippen zijn.

Ubuntu & Leiderschap is voor iedere leider die een effectieve bijdrage wil leveren aan een duurzame en inclusieve samenleving en de versterking van (de talenten van) anderen en jezelf.

If you wanna go fast… go alone
If you wanna go far… go together
~ Nelson Mandela

Deze filosofie sluit precies aan bij mijn persoonlijke levenswijze. Dat is waarom deze reis me in alle opzichten raakte en overweldigde. Ook omdat de mensen in Zuid-Afrika net als ik leven vanuit hun hart en ziel. Ze kracht en kwetsbaarheid combineren. Ze hoop voelen en vertrouwen houden in een positieve toekomst. Daar ga ik graag mee aan de slag. Hoe? Dat wijst zich de komende tijd. Ik ga met nieuwe energie en inspiratie aan de slag en houd je graag op de hoogte. Bovendien deel ik vast en zeker nog een aantal verhalen van de bijzondere mensen die we mochten ontmoeten in Zuid-Afrika.