Ken jij de kracht van de zachte leiders? Afgelopen week had ik een prachtig gesprek met twee van hen: Agnes en Helma. Zij zijn cliënt en ervaringsdeskundigen bij SDW.

Tegenwoordig vinden veel mensen het lastig om te dealen met tegenvallers, zo signaleerde psychiater Dirk De Wachter afgelopen week. Agnes en Helma verstaan die kunst wel. En precies dat kunnen wij van hen leren.

Agnes vertelde dat -als zij verhalen deelt over haar leven- dat anderen ook vaak open gaan. En dan blijkt dat iedereen wel eens kampt met moeilijke uitdagingen. Door dat inzicht én door erover te praten, voel je je niet meer alleen – constateert Agnes terecht. Hoe vaak deel jij je zorgen met een ander? Of vraag jij een ander naar zijn zorgen?

Helma vindt het belangrijk dat we elkaar als mensen blijven zien. Iedereen heeft gevoelens en dromen. Ongeacht wie je bent of wat je hebt. Als iemand zijn of haar droom noodgedwongen los moet laten -wat Helma door haar beperking moest doen- is dat moeilijk en verdrietig. Maar… het is Helma gelukt om toch weer geluk en plezier te hebben en nieuwe dromen te bedenken. Al blijven er soms moeilijke momenten. Dat mag. Wat het verschil maakt, is dat je elkaar blijft zien als mensen en met elkaar blijft praten. Helma vindt dit een belangrijk aandachtspunt voor mensen die anderen begeleiden of aansturen.

Ik vind Agnes en Helma zachte leiders waar wij van kunnen leren. Laten we morgen -als er weer een nieuwe werkweek start- eens extra oog en aandacht hebben voor elkaar. Zeker voor die collega of klant waarvan je weet dat hij of zij een moeilijke tijd heeft. Ook al ben je druk of heb je haast…