Onlangs ging ik met mijn jongens een nieuw paspoort aanvragen bij de gemeente. Op het moment dat jongste erachter kwam dat ik moest betalen voor dit boekje, vroeg hij mij wat de gemeente eigenlijk doet met dat geld. Ik vertelde hem dat de gemeente hiermee bijvoorbeeld het groen en de sportvelden netjes onderhoudt, het vuilnis laat ophalen en ook arme mensen helpt.

Dat laatste sprak hem het meeste aan, want toen de mevrouw achter de balie me vroeg te betalen, zei jongste: “Geef dat geld maar aan de armen, die hebben het harder nodig dan wij”. De baliemedewerkster toonde zich blij verrast.

De gedachte van jongste inspireert me wel. Zeker nu ik weer alle jaaroverzichten aan het verzamelen ben voor de accountant. Ik weet dat ik weer een flink deel van mijn verdiende geld moet overmaken naar de belastingdienst. Maar waar betaal ik in hemelsnaam zoveel geld voor? Er is geen enkele gemeente, provincie of ministerie die op een toegankelijke manier vertelt wat er nu echt met míjn geld gebeurt. Zodanig dat ik het gevoel heb dat mijn geld ook het verschil maakt voor de samenleving. Eigenlijk ben ik aandeelhouder van de BV Nederland, maar is er nooit een terugkoppeling hoe mijn geld rendeert…

Zelf belastinggeld investeren

Daarom heb ik een idee. Hoe zou het zijn als ik als aandeelhouder, van een deel van de door mij verschuldigde belasting, zelf mag bepalen waar het naar toe gaat? Naar een project, instelling of initiatief waarvan ik vind dat het echt meerwaarde heeft voor samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat ik hierdoor meer betrokkenheid krijg met dit project. Natuurlijk wil ik als aandeelhouder ook weten hoe dit geld door de projectleider is besteed en wil ik mee helpen om dit project nog beter te laten draaien. Andersom stimuleert het de projectleider om gedurende het hele jaar mij als aandeelhouder dichtbij te houden én mee te laten denken en doen. Immers: als hij dat goed doet, investeer ik graag volgend jaar weer! Het lijkt me een mooie stimulans voor de participatiesamenleving.

Waar zou jij in willen investeren als aandeelhouder? Ik ben benieuwd!