Het verhaal van Wilbert, man met autisme

Wilbert-Vis-Verhaal

Onlangs werd de indrukwekkende documentaire ‘Het beste voor Kees’ uitgezonden. Het gaat over Kees, een man van 44 met autisme. Het geeft een bijzondere inkijk in het leven van iemand met autisme. Het laat zien hoe mensen met een vorm van autisme denken en waar zij en hun omgeving soms mee worstelen. In 2011 hielp Hart voor verhalen Wilbert -ook een man met autisme en een verstandelijke beperking- met het schrijven van zijn levensverhaal.

Het levensverhaal van Wilbert laat hem zien als ondernemer, avonturier en overwinnaar. Als man met een lichte verstandelijke beperking en een vorm van autisme heeft hij eigen dromen, die verdacht veel lijken op die van ons. Zijn grote wens: het uitgeven van een eigen boek met zijn eigen levensverhaal.

In 2011 hielp Hart voor verhalen hem om zijn wens te laten uitkomen. Wilbert schreef en schreef. Elke pagina stuurde hij in een apart mailtje. We koesterden zijn eigen woorden en hielpen hem met het kiezen van hoofdstukken en het redigeren van zijn zinnen.

Het verhaal van Wilbert laat zien dat elk verhaal de moeite waard is om te vertellen. En bijdraagt aan het verkrijgen van focus en richting. Zowel voor de lezer als de afzender. Dat geldt ook voor Wilbert. Hij begon aan dit boek toen hij na jaren hard werken thuis kwam te zitten. Toen viel er veel voor hem weg. Met het schrijven van dit boek, verwerkte hij veel van zijn verleden. En ging hij weer dromen over zijn toekomst. Inmiddels is Wilbert weer aan de slag en krijgt hij extra begeleiding. Wilbert is trots op het uitbrengen van zijn eigen boek! Remco Schut van Schut Designs verzorgde de vormgeving.

In 2011 ontvingen alle opdrachtgevers en relaties van Hart voor verhalen het boek met levensverhaal van Wilbert.