Studenten van ROC School voor Gezondheidszorg in Tilburg organiseerden donderdag 22 mei een Geluksdag voor ouderen in de regio Tilburg. Die dag telde alleen het geluk van de ouderen en waren belemmerende regels taboe. De studenten maakten van het  experiment van de Zorgacademie een groot succes. Het werd een fantastische ervaring voor alle betrokkenen! Hieronder leest u een sfeerverslag. 

Geluksdag ouderen ROC Tilburg zonnig van start

De ballonnen bij de ingang van Ambrosiushof in Hilvarenbeek kondigen het al aan: vandaag is een bijzondere dag voor de cliënten. Zij beleven vandaag een Geluksdag! Dat betekent dat ze met een aantal studenten van ROC Tilburg School voor Gezondheidszorg en vrijwilligers op pad gaan naar de Beekse Bergen. Voor het eerst in drie jaar gaan ze weer met zo’n grote groep cliënten op stap. Studenten Nathan, Daan en Kelly namen het initiatief en bereidden de dag voor met de professionals van Ambrosiushof en docent Nico Geurts. Directeur Marjolein de Leeuw is trots op haar studenten en geniet zichtbaar.

Ambrosiushof

De dag begint rustig met een kopje koffie en gebakje. Daarna rommelen de cliënten nog even in de kas, doen een dutje in de boomgaard of lopen een rondje door de prachtige tuin. Om 11 uur is het dan zover. De cliënten, studenten, begeleiders en vrijwilligers stappen in de auto’s. Ze gaan op weg naar de buren: de Beekse Bergen! Daar zullen ze vanmiddag picknicken, dieren bekijken en genieten van de mensen. Ze doen vooral waar ze zin in hebben, want vandaag kan en mag alles!

Ouderen genieten van beautybehandeling bij Johannes Zwijssen

De sfeer in de huiskamer van het Braampit is goed. Het ruikt naar nagellak en handcrème. Er klinkt rustgevende klassieke muziek op de achtergrond. Vier ouderen worden vertroeteld door Tabitha, Laura en twee leerlingen uit een andere groep. Ze genieten zichtbaar van de aandacht. Ze ontspannen en komen tot rust. De doorleefde handen van de ouderen glimmen van de crème en voelen weer zacht aan. De nagels van de dames worden keurig gelakt. De cliënten stralen als ze weer naar hun kamer gaan.

 

Johannes Zwijssen

De studenten zijn aangenaam verrast door de belangstelling van de ouderen. Ze hadden zes aanmeldingen verwacht, maar dat aantal groeide uit tot maar liefst dertig ouderen! Dat betekent dat ze nog wel een paar uur bezig zijn, maar ze vinden het fantastisch. Ook omdat ze merken dat de ouderen ontroerd zijn door de extra aandacht die ze krijgen. De geriatrisch verpleegkundige die een kijkje komt nemen, ziet dat de ouderen genieten van deze Geluksdag. Studente Laura is ervan overtuigd: “Dit moeten en kunnen we vaker doen!”

Studenten zetten cliënten thuiszorg Thebe in de bloemetjes

De studenten voelen zich net Gaston van de Postcodeloterij. Vandaag zetten Laura, Stefan en Jessica letterlijk een aantal cliënten van Thebe Thuiszorg in Oisterwijk in de bloemetjes. Ze geven aan dat ze enorme enthousiaste reacties krijgen van mensen. Met name de extra aandacht ervaren de cliënten als een bijzonder cadeau.

Thebe

Ook mevrouw Kuijken geniet in haar eigen woning zichtbaar van het bezoek van de studenten. Ze krijgt naast het bloemetje dadelijk ook nog een heerlijke beautybehandeling met gezichts- en handverzorging. Maar eerst is er tijd voor koffie en een stuk gebak. Laura zet de bloemen in een vaas, Stefan snijdt de taart aan en Jessica serveert de koffie. Mevrouw Kuijken geniet van de aandacht en benadrukt dat deze dag voor haar echt voelt als een Geluksdag. Docent Nico geeft de studenten een compliment omdat ze de dag zo goed hebben voorbereid. De studenten benadrukken dat ze veel geleerd hebben en wel vaker zo’n dag willen organiseren. ‘Met name omdat je zo het verschil kunt maken voor cliënten. Ze zijn vaak toch een beetje eenzaam en hebben weinig mogelijkheden om iets leuks te beleven.’

Studenten trakteren ouderen BaLaDe op een heuse high tea

Het is een gezellige drukte in het restaurant van woon-zorgcomplex BaLaDe in Waalwijk. De mooi gedekte tafel staat vol met lekkere gerechtjes. De 22 ouderen die zijn aangeschoven doen zich tegoed aan de lekkernijen. Studenten Celina, Anke en Valerie schenken nog eens koffie en thee bij en serveren zelfgebakken appeltaart.

 

Balade

Het is voor hen een drukke dag. Eerst alle boodschappen doen en daarna in een uur tijd alle hapjes maken. Maar ze zijn meer dan geslaagd in hun opzet. De begeleider van De Schakelring vertelt namelijk dat veel ouderen elkaar van te voren nauwelijks kenden. Dankzij de high tea maken de dames en heren nader kennis met elkaar. Wat mij betreft is dit initiatief echt voor herhaling vatbaar. Die mening is ook één van de dames toegedaan. “Anders had ik vandaag eigenlijk niemand gezien. Nu heb ik een gezellige middag én heb ik heerlijk gegeten.” Directeur Veronique Holtmaat van Zorgnetwerk Midden-Brabant komt ook een kijkje nemen. Ze ziet stralende ouderen én studenten en is trots dat het experiment -dat bedacht is tijdens de Proeftuin van De Zorgacademie- zo goed uitpakt.

Studenten nemen ouderen van De Volkaert in Dongen mee uit wandelen

De Geluksdag voor de ouderen van De Volkaert gaat na de middag van start. Studenten Wesly, Kaley en Joy zijn klaar met alle voorbereidingen. De ouderen zijn eerder die week allemaal persoonlijk uitgenodigd en hun familie is eveneens gevraagd om mee te gaan met een heerlijke wandeling. Iedereen reageerde enthousiast. Vijf cliënten kunnen vandaag mee. De andere cliënten worden zeker niet vergeten. De studenten trakteren hen op een zelfgemaakte smoothie. Na de wandeling krijgt iedereen bovendien een verkoelend ijsje.

Volkaert

 

Na afloop kijken de studenten tevreden terug. Ze hebben gemerkt dat de ouderen tot rust kwamen tijdens de wandeling. Het buiten zijn en de extra aandacht vandaag deed ze zichtbaar goed. Ook het contact met de familie van de ouderen, verliep heel plezierig. Docent Nico geniet van het succes van zijn studenten. “Deze Geluksdag is een onvoorstelbare mooie ervaring voor iedereen. Als docent heb ik geleerd om vooral los te laten. Studenten zijn tot veel meer in staat dan je denkt. Zeker als ze mogen doen waar hun hart naar uitgaat, komt het altijd goed.”