De oudejaarsconference van Theo Maassen was goed. Met name zijn slot was prikkelend. We hebben geen sterke leider nodig. Nee, ons land, onze wereld heeft volgens Maassen ernstig behoefte aan een zachte leider. Hij stelt ons voor aan Willempie. Een bijzondere en vooral zachte leider met het syndroom van Down. De eerste speech van Willempie begint met: “Beste landgenoten… Ik vind jullie lief!”

Sinds ik werk voor Prisma (zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) en vooral sinds ik kantoor houd op Landpark Assisië in Biezenmortel, ervaar ik regelmatig de kracht van de zachtheid die Maassen omschrijft. Veel mensen met een verstandelijke beperking leven bij het moment, terwijl wij ‘gezonde’ mensen te vaak bezig zijn met de toekomst of onbelangrijke materiële zaken. Daardoor vergeten wij regelmatig te genieten van die mooie, kleine momenten of voorwerpen met emotionele waarde. Veel mensen met een verstandelijke beperking durven gewoon te laten zien wat ze voelen of denken, terwijl velen van ons zich al snel ongemakkelijk voelen bij een vriendschappelijke knuffel of een moppermoment.

Mensen met een verstandelijke beperking verrassen regelmatig met ongekende talenten. Zo verzorgt Patrick de schapen in het weitje bij ons kantoor. Die wollige beesten zijn erg schuw. Maar… als Patrick ze bezoekt, komen de schapen onmiddellijk op hem af. Je ziet dat ze hem onvoorwaardelijk vertrouwen. Een ontroerend beeld, waarvan ik dagelijks geniet. Iemand waarvan ik ook geniet is Wim. Hij maakt prachtige, beeldende verhalen. De uitjes die hij onderneemt, vertaalt hij in tekeningen met mooie en pakkende woorden. En wat te denken van de spraakzame Gert streepje Jan (zoals hij zelf zegt). Hij werkt in het postagentschap op het Landpark en komt regelmatig kijken bij de voetbaltraining. Ook hij is verzot op dieren en kan die liefde mooi omschrijven. Gert streepje Jan is oprecht geïnteresseerd in anderen en stelt je de ene vraag na de andere. Zo tovert hij vrijwel meteen een glimlach op je gezicht.

Jammer dat we de kracht van de zachtheid onbenut laten. Daarom was het ook zo bijzonder dat een aantal cliënten van Prisma in het najaar van 2013 meedeed aan de Proeftuin van de Zorgacademie. Deze proeftuin was erop gericht om onderwijs en zorg beter op elkaar af te stemmen. Zodat de zorg voor mensen beter, leuker en fijner wordt. De cliënten van Prisma bleken heel goed te kunnen omschrijven wat zij nodig hebben om gelukkig(er) te zijn. Voor een volle zaal presenteerde een van hen een praktisch experiment dat het verschil gaat maken.

Ik stel daarom voor om in 2014 vaker de kracht van de zachtheid aan te spreken. Hoe? Ik nodig je van harte uit om je te laten inspireren door de zachte leiders op het Landpark in Biezenmortel.

Related Posts

1 Response
  1. Wilma Janssen

    Peer wat een prachtige woorden. En idd de voorbeelden van zachte leiders zien we volop bij de bewoners op het landpark. Aan ons als ondersteuners om te luisteren naar deze mensen waar we mee mogen werken. Of het nu om een gesproken woord gaat of een gezichts uitdrukking!
    Ik blijf erbij.: ” ik heb het leukste werk dat er maar is ”
    Groeten Wilma

Leave a Reply