Hoe bereid je toekomstige zorgprofessionals en patiënten of cliënten met hun familie voor op de uitdagingen waar zorg en welzijn voor staan? Door mèt ze te praten en niet over ze. Zo wordt de zorg en het onderwijs leuker, fijner en beter!

Tijdens de European Week of Social Innovation in Tilburg verzamelden ruim tachtig studenten, docenten, praktijkbegeleiders, patiënten/cliënten én hun familie zich op donderdag 19 september in de creatieve proeftuin van De Zorgacademie. De uitdaging deze ochtend: hoe bereiden onderwijs en zorg de aanstaande professional voor op de toekomst? Het werd een spetterende ochtend met concrete acties om het anders te gaan doen.

Waarom?

Elke dag staan de kranten vol met dramatische berichten. De zorg wordt onbetaalbaar. Ouderen krijgen niet langer het recht op een schone luier en familieleden worden geacht vrijwilligerswerk te komen doen in het verpleeghuis waar pa of ma wordt verzorgd. Dat terwijl mensen tegenwoordig zelf willen bepalen hoe en welke zorg ze krijgen. Dat vraagt wat van de huidige zorgprofessionals en van de jongeren die nu worden opgeleid. Dat vraagt ook zeker wat van de scholen en zorginstellingen die samen de professional van de toekomst opleiden. Het moet anders, het moet beter!

Verhalen, patronen en experimenten

Na een inspirerende inleiding verzorgd door Sjaak Bloem, gingen alle deelnemers aan de slag met het delen van verhalen, het onderzoeken van de onderliggende patronen (waarom doen we het eigenlijk zo?) en het bedenken van een experiment om het anders te doen. De ontdekkingstocht beslaat vijf casussen uit de praktijk van alle dag: Geluk, Familiezorg, Communicatie, Tijd & aandacht, School en de praktijk.

De Stand Up Musician maakte een muzikale wrap up van de ochtend. Zijn lied met een sfeerimpressie van de Proeftuin kunt u hier terugzien.

Wij presenteren u in een digitaal boekje ook graag de casussen en laten zien hoe we met kleine oplossingen in de vorm van experimenten een stap zetten naar verandering en verbetering. De resultaten zijn verbluffend en zijn door De Zorgacademie met veel enthousiasme ontvangen. Zij gaan een aantal van deze experimenten de komende tijd uitvoeren.

Check hier het filmpje!

Bekijk hier het boekje met alle casussen en experimenten: boekje Proeftuin van de Zorgacademie

 

Heeft u nog goede ideeën?

Heel graag nodigen we u uit om mee te bouwen aan het zorglandschap van de toekomst. Op de site www.zorglandschap2025.nl vindt u een aantal schetsen van een brainstorm die Het InnovatieNetwerk van het Ministerie van Economische Zaken in juni hield met twintig experts uit het veld. Deze schetsen vormden ook de input voor de Proeftuin. Bouw mee en inspireer de zorg!

Bedankt!

De Proeftuin van De Zorgacademie is een initiatief van Jacline de Kort van de Fanfabriek en Fridy Duterloo van Hart voor verhalen. Zij zijn ervan overtuigd dat je de wereld kunt veranderen door met elkaar in gesprek te gaan en samen kleine oplossingen te bedenken voor grote uitdagingen. Door dit gesprek te faciliteren, komen oplossingen van onderop, is er meteen draagvlak en zetten mensen zelf de gewenste verandering in gang.

Jacline en Fridy zijn trots op de resultaten van de Proeftuin. Ze bedanken alle deelnemers van harte voor hun enthousiasme, ideeën, creativiteit en openheid.

Bovendien bedanken zij De Zorgacademie voor het vertrouwen om de Proeftuin waar te mogen maken. En zeggen zij dank voor de ondersteuning van het Innovatienetwerk van het ministerie van EZ en Rabobank Hart van Brabant!