Kennisdag Prisma

Eindelijk was het zover: op vrijdag 28 september vierde de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek haar tienjarig jubileum met de boeiende Kennisdag ‘aangepast sporten, aangepaste accommodatie?’ en de opening van het nieuwe sportveld op het Landpark van Prisma in Biezenmortel. Een feestelijke dag, met inhoud en in een goede sfeer.

De Kennisdag werd in de ochtenduren ingeleid met een welkomstwoord door Pleun Lok (voorzitter BNSC). Hij legde uit waarom de jubilerende BSNC koos voor Prisma, organisatie voor de zorg van mensen met een verstandelijke beperking. “Het is een ultieme manier om op een speciale manier invulling te geven aan onze missie: ruimte geven aan sport en bewegen.” Pleun Lok toonde zich een trots man: “Het is zo dat al onze leden, allemaal specialisten op het gebied van aanleg en onderhoud van sportvelden, een steentje hebben bijgedragen. De een maakte het bestek, de ander leverde bomen, de volgende mankracht. Het zijn echte doeners die graag de handen uit de mouwen steken. En ook Rabobank Hart van Brabant, de gemeente Haaren, Vrienden van Prisma en de NSGK droegen bij om dit project (financieel) mogelijk te maken.

Deze Kennisdag organiseerde de branchevereniging in samenwerking met Gehandicaptensport Nederland en stichting Prisma. Lok hield een luchtige dialoog met Van Breukelen die meteen voor een ontspannen sfeer zorgde. De oud-topkeeper benadrukte hoe belangrijk sporten is voor de mens. ,,Het geeft niet alleen plezier en is goed voor de gezondheid, maar het brengt mensen ook bij elkaar. Zowel jong als oud.”

PARALYMPICS

Het belang van sporten voor mensen met een beperking en de ondersteuning van de gehandicaptensport kwamen uitgebreid aan bod in een gesprek tussen Van Breukelen en ex-volleyballer en sportbestuurder Marcel Sturkenboom. Beide heren stelden verheugd vast dat de toegankelijkheid en nabijheid van een evenement als de Paralympics groot is en er momenteel enorm veel aandacht bestaat voor de gehandicaptensport. In het gesprek kwam ook duidelijk naar voren dat de toegankelijkheid van sportaccommodaties veel groter zou moeten zijn in Nederland. ,,Elke stap om te bewegen is voor iemand met een beperking net zo wezenlijk als een topsporter die presteert op de Paralympische Spelen. We moeten daarom nadenken over de eisen waaraan een accommodatie moet voldoen.”

DREMPELS WEGNEMEN

Henk van Aller van Gehandicaptensport Nederland gaf tijdens zijn betoog als doelstelling aan dat iedereen moet kunnen sporten en bewegen. ,,Daarvoor moeten we letterlijk de drempels wegnemen”, aldus Van Aller. Pleun Lok nam deze handschoen op en maakte ter plekke de afspraak dat de BSNC en Gehandicaptensport Nederland gezamenlijk aan de slag gaan om normen te ontwikkelen om de toegankelijkheid van buitensportaccommodaties te vergroten. Ivo Smit van de Johan Cruijff Foundation, een andere spreker tijdens de Kennisdag, kwam met een heldere boodschap. ,,Als je iets voor een ander kunt betekenen, doe dat dan ook. Alleen kun je niets, we moeten het samen doen.”

LUNCH

Na de lunch wandelden de deelnemers aan de Kennisdag naar het nieuwe sportveld op het Landpark. Op deze plek kunnen de cliënten van Prisma voortaan terecht voor het uitoefenen van verschillende sporten, waaronder voetbal, tennis en hockey. Een van de bewoners liet tijdens het bezoek van de congresgangers spontaan weten heel blij te zijn met de nieuwe voorziening. Hans van Breukelen kon uiteraard op de meeste aandacht rekenen. De sympathieke oud-keeper nam alle tijd en beantwoordde de vele vragen op enthousiaste en humoristische wijze, wat duidelijk gewaardeerd werd door zijn fans.

PRAKTIJK

Toptennisser Maikel Scheffers verzorgt een clinic voor clienten van PrismaNadat de bijeenkomst hervat werd, lag de focus op de praktijk. Rolstoeltennisser Maikel Scheffers uit Schijndel maakte een duidelijk statement: ,,Laat de mens het eerst zelf doen. Zo krijgen zij doorzettingsvermogen waardoor zij veel meer kunnen bereiken. Talent is fijn en belangrijk als je het hebt, maar doorzettingsvermogen is ook een talent.”

Daarna volgde een leuk en ontspannen interview met de cliënten Jordy Driessen en Stefan van Herck over hun favoriete sport voetbal. In het middagdeel kwamen coach Cees Vervoorn, voormalig Chef de Mission tijdens de Paralympics en architect Peer Glandorff (ontwerper Ronald McDonald Centre) aan het woord. ,,Ik maak geen gebouw speciaal voor gehandicapten, ik maak een gebouw dat voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen welkom is”, sprak Glandorff. Tevens was er aandacht voor aannemer Bart van Wijlen, die verantwoordelijk is voor de aanleg van de prachtige sportlocatie op het terrein van Prisma.

OFFICIELE OPENING

Na afloop van het programma in de zaal toog iedereen weer richting het veld voor het hoogtepunt van de dag: de officiële opening van de nieuwe sportvoorziening. Het voetbalteam, bestaande uit cliënten, mocht penalty’s nemen met Van Breukelen in de goal. Na het derde doelpunt kon het feest losbasten: er klonk muziek, ballonnen gingen de lucht in en daarmee was het kunstgrasveld officieel geopend. Op het programma stonden hockey-, voetbal- en tennisclinics, die gegeven werden voor en door sporters met een beperking. De tennisclinic werd uiteraard verzorgd door Maikel Scheffers.